Een schoolvoorbeeld van een leiderschapsverhaal

scannen0001

Met terugwerkende kracht – SWP 2018

Aan het einde van het afgelopen jaar kreeg ik een relatiegeschenk van mijn uitgever SWP. Het was een boekje, getiteld  ‘Met terugwerkende kracht. Een waaier van pedagogische ervaringen’. Ik heb vaker een boekje gekregen bij wijze van Nieuwjaarsgeschenk. Maar dit is het eerste dat ik in een ruk uitlas.
Het boekje bevat 51 verhalen van auteurs, geïnterviewden en redactieleden van het jubilerende magazine Pedagogiek in Praktijk. Allemaal prachtig opgeschreven momenten waarin de auteur een pedagogische les kreeg van iemand anders of van het leven zelf. Verhalen over in opstand komen tegen een autoritaire leraar, een kwijt geraakte voetbal, een vader die de privacy van zijn kind respecteert, een moeder die laat zien dat het leven ook pijn kan doen…

Schrijnend verhaal
Eén van de verhalen die de meeste indruk maakte, was het verhaal van Linda Terpstra, voorzitter van de raad van bestuur van Fier, getiteld ´Sara´. Fier helpt mensen helpt die met huiselijk geweld, seksueel misbruik, eergerelateerd geweld of mensenhandel te maken hebben. ´Sara´verhaalt over de ontmoeting die voormalig biologiedocent Terpstra heeft met een leerling – Sara –  die nooit liefde en veiligheid had gekend en die haar uiteindelijk motiveerde het werk te doen dat ze nu doet. Het is een schrijnend verhaal omdat het voor Sara niet goed afloopt. Maar de manier waarop Terpstra haar verhaal vertelt, geeft vertrouwen dat ze als bestuursvoorzitter van Fier alles zal doen om te voorkomen dat het met kinderen als Sara slecht afloopt.

Zonder verhaal kun je niet vertellen
‘Echte leiders hebben een goed verhaal’ heet mijn tweede boek over storytelling.’ Maar soms hebben leiders moeite hun verhaal te vinden. ‘Managers hebben soms zelf geen verhaal,´ hoorde ik een tijd geleden van een presentatietrainer die leiders en managers uit organisaties leert hoe ze een verhaal moeten vertellen.
Wie wil leren presenteren moet eerst wel een verhaal hebben óm uit te dragen. Het ´hoe´ komt immers na het ´wat´. Maar hoe kom je bij dat verhaal? Het is altijd zaak eerst te rade te gaan bij jezelf. Je moet durven graven in je biografie, durven zoeken naar kantelmomenten en kunnen reflecteren op blunders. Dat is de grondstof van je verhaal. Pas als je daarnaar hebt gezocht heeft het zin een presentatietraining te volgen.

Leer je leider vertellen!
Communicatieprofs vinden vaak dat hun leiders betere vertellers zouden moeten worden om hun medewerkers te overtuigen van dat ene punt aan de horizon of om draagvlak te verkrijgen bij een verandering bijvoorbeeld. Hun probleem is niet dat ze de mogelijkheden van verhalen niet zien, maar dat hun manager die niet ziet. Hoe hen zo ver te krijgen? In de nieuwsbrieven van 2018 zal ik diverse keren stil staan bij deze vraag. Ik kijk onder meer naar goede voorbeelden, onderzoek, inspirerende literatuur of films en behandel kwesties als wat te doen met leiders met een vertelangst. Wie suggesties heeft voor vragen en thema´s die in de reeks ´Hoe krijg ik de leider aan het vertellen´ kan mij mailen.

Schoolvoorbeeld-verhaal: Sara
´Sara´ is behalve een aangrijpend verhaal ook een perfect voorbeeld van een goed leiderschapsverhaal. Het is beeldend, goed opgebouwd en slaat een prachtige brug tussen een persoonlijke ervaring en de missie die Terpstra als bestuursvoorzitter koestert.
Van de uitgever kreeg ik de toestemming het verhaal van Sara integraal te plaatsen. Veel verhaalinspiratie gewenst! Lees het verhaal hier: Sara! Luister hier naar het verhaal als Linda Terpstra het vertelt.

Bestel het boek hier!

 

2 gedachtes over “Een schoolvoorbeeld van een leiderschapsverhaal

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s