Tien Storytelling lees- en kijktips

Meyerhoff 21. Wanneer wordt het weer zoals het nooit is geweest? – Joachim Meyerhoff
Toevallig ontdekte ik de autobiografie van de ster-speler van het Weense Theater Joachim Meyerhoff’, over zijn jeugd op het terrein van het geestelijk gehandicapten-instituut waar zijn beminnelijke vader directeur was. Prachtig voorbeeld van de grootsheid van het kleine verhaal. Ik zocht Meyerhoff op in Wenen en interviewde hem voor ‘Schrijven Magazine’. Lees hier Fictie bevrijdt je herinneringen

2. De Amerikaanse Prinses – Annejet van der Zijl
De ongekroonde koningin van de literaire non-fictie, zoals NRC-recensent Pieter Steinz haar onlangs karakteriseerde, heeft met ‘De Amerikaanse prinses’ een boek geschreven dat je meevoert naar een andere eeuw met andere mores. Het verhaal gaat over Allene Tew (1872-1955) die opgroeit in een stalhouderij in Noord-Amerika en één van de rijkste vrouwen wordt van New York. Dat is de buitenkant, want haar privéleven kent veel tegenslag en daarover gaat het verhaal óók. ‘Dit is, naast ‘Sonny Boy’ het boek dat het dichtst bij me staat van alle boeken die ik geschreven heb,’ vertelde de schrijfster haar publiek, dat 24 november was toegestroomd voor een interview in de bibliotheek van Oegstgeest.

3. The hare with the amber eyes – Edmund de Waal
De Britse ceramist Edmund de Waal vertelt het verhaal van zijn familie aan de hand van netsuke’s – handgesneden Japanse gordelknopen – die door een familielid verzameld werden en door de eeuwen heen vaak van eigenaar wisselden. Vertel een verhaal aan de hand van een persoon, was altijd mijn storytelling-advies aan cursisten. De Waal bewijst dat het ook kan aan de hand van een voorwerp.

4. De oorlog van mijn moeder – Yaël Vinckx
Vinckx vertelt over het leven van haar moeder aan de hand van de oorlogen waarbij ze betrokken was, waaronder de Tweede Wereldoorlog en de onafhankelijkheidsoorlog van Indonesië. Schoolvoorbeeld van hoe je mensen leert begrijpen via hun geschiedenis. Vinckx geeft ook workshops ‘Een familieroman schrijven’ . Zie haar site.

5. Reading like a writer – Francine Prose
Tip van Rikki Holtmaat, van wie binnenkort ‘De stilte van Thé’ uitkomt bij Ambo (http://mariedemeister.nl/boeken/de-stilte-van-the). Deze New York Times-bestseller leert je waarom sommige literatuur de tand des tijds doorstaat: door prachtige taal! Prose begint met een analyse van het kleine (woorden) en leidt de lezer door de hoofdstukken naar de grotere eenheden die met taal geschetst worden: personages en het verhaal.

6. True detective
Als serie-verslinder was ‘True Detective’ voor mij de verrassing van het jaar. Scenarioschrijver Nic Pizzolatto creëert met detective Rust Cohle (Matthew McConaughey) en detective Marty Hart (Woody Harrelson) twee diametraal tegenovergestelde personages die samenwerken aan het oplossen van een rituele moord op een prostituee. Naar verluid kwam Pizzolatto ook niet uit zo’n fijne buurt en verwerkte hij jeugdervaringen in de film. Prachtig acteerwerk en dialogen die je naar adem doen happen.

7. Downton Abbey
Met de uitzending van het slotseizoen 6 eind 2015 is de serie van de upperclass familie Grantham, met hun rij aan bedienden, nu compleet. Prachtig om ‘m nog een keer te zien en te ontdekken hoeveel historische info schrijver Julian Fellowes in de serie verwerkte, maar nooit zo dat het stoort of opvalt.

8. Van deze kinderen ga je houden – Anja Vink
Eén jaar lang zat Vink in een VMBO-klas en maakte aantekeningen. Zelden maakte iemand zo goed duidelijk hoe moeilijk het vak van docent is en hoezeer een docent en school baat heeft bij rust. Kreeg helaas geen prijs van de Stichting Stimulering Onderwijsjournalistiek omdat die geen boeken bekroont.

9. De hond als medemens – Pauline Slot
Gefascineerd door de vele leuke weetjes en ontroerd door het verhaal was ik (niet hondenbezitter) door dit verhaal over Paulines hond. Dit boek is het bewijs dat het bij goede schrijvers niet uitmaakt hoe ze schrijven; het is altijd leuk om ze te lezen. Slot, in wiens Honours Class Creative Writing (Universiteit van Leiden) ik afgelopen jaar een module storytelling verzorgde, bracht het afgelopen jaar ‘Museumbezoeking’ uit, over hoogte- en dieptepunten van museumbezoek.

10. Americanah – Chimamanda Ngozi Adichie
Een storytelling-fan attendeerde mij op een filmpje van de Nigeriaanse schrijfster Chimamanda Ngozi Adichie: The danger of a single story. Gefascineerd door haar verhaal besloot ik ‘Americanah’ te lezen, prachtig genuanceerd verhaal over Nigeriaanse die in Amerika gaat studeren en werken, over de betekenis van ‘wortels’, ‘identiteit’ en ‘thuis’.

Zin in oefenen met storytelling in zakelijke teksten? Op 10 en 24 maart verzorg ik weer de masterclass Storytellingtechnieken voor Zakelijk Schrijven. Download flyer_zakelijk_schrijven. Download het Aanmeldingsformulier 1,5 daagse Storytelling Zakelijk Schrijvers. Of kijk onder het masterclasses-logo!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s