Hoe roep je die film op?

Foto: Anja van Wijgerden

Foto: Anja van Wijgerden

Afgelopen maand gaf ik, net als vorig jaar, een module storytelling in het Advanced Management Programma van Nyenrode University. Geïnspireerd door de Zomergasten-uitzending met Annejet van der Zijl gingen we aan de slag met het persoonlijke veranderverhaal.
In ‘Zomergasten’ sprak Annejet van der Zijl onder andere over de kracht van de reconstructie. Aan de hand van een fragment uit de de documentaire Bravehearts liet ze zien hoe woorden een film kunnen oproepen in je hoofd. De emotie die dan ontstaat, creëer je met behulp van beeldende woorden.
In de groep ontstond discussie over hoe belangrijk emotie tonen is, wanneer je als manager een verhaal vertelt om anderen te inspireren tot verandering. Het fragment laat zien dat het niet zozeer gaat om geëmotioneerd vertellen, maar om met taal beelden op te roepen. Het zijn dan die beelden, opgeroepen met taal, die emotioneren.
Ook kwam in het gesprek de mythe van Mehrabian weer eens langs. Zijn woorden wel belangrijk, is dan de vraag? Lichaamstaal en intonatie bepalen toch voor het grootste deel hoe je overkomt? Daarbij wordt vaak verwezen naar het onderzoek van Albert Mehrabian uit 1967. Maar dit onderzoek wordt, tot verdriet van Mehrabian zelf, steeds verkeerd geciteerd. Mehrabian zegt niet dat woorden er niet toe doen. Het enige dat hij zegt is: wanneer er een discrepantie is tussen woorden en lichaamstaal (iemand zegt: ik hou van je, maar straalt het tegenovergestelde uit) dat we dan de lichaamstaal gebruiken om te besluiten welke betekenis woorden hebben. Dat is alles. Want woorden zijn wel degelijk belangrijk. Anders zouden we geen vreemde talen hoeven te leren of zouden we films vanuit de hele wereld zonder ondertiteling kunnen begrijpen!
Meer over de Mehrabian-mythe
Meer over de Zomergasten-aflevering met Annejet van der Zijl.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s