Anita of Angelique? Het belang van het kiezen van de juiste naam

Onlangs was ik bij het kerkelijk huwelijk van een vriend. De dominee die hem trouwde, had het paar vooraf uitgebreid gesproken. In een brief die ze op zijn verzoek hadden geschreven, hadden beide echtelieden in spe bovendien hun intenties naar elkaar blootgelegd. De dominee had deze brieven ook gelezen.

De dienst begon mooi, met muziek en warme woorden. Totdat de dominee het paar begon toe te spreken. Eerst noemde hij mijn vriend ‘Joop’, terwijl hij toch al echt sinds jaar en dag Johan heet. Misschien heb ik het verkeerd verstaan, dacht ik nog. Maar een paar zinnen later sprak hij de vriendin van mijn vriend toe als ‘Anita’,  terwijl zij Angelique heet. Tegen de tijd dat hij mijn vriend voor de tweede keer ‘Joop’ noemde, zat ik al met de nagels in mijn hand geduwd om niet in lachen uit te barsten.

Het was echter niet alleen een hilarisch ‘Four Weddings and a Funeral’-moment (waar de priester ook struikelt over de namen van de aanstaande echtelieden) maar ook een moment van verkilling. Als iemand je persoonlijk wil toespreken, maar je naam niet kent, dan doet dat alle intimiteit van zijn zinnen teniet. Namen zijn enorm belangrijk voor ons. Als iemand onze naam uitspreekt, voelen we ons gekend. Denk aan de zinnen uit het beroemde gedicht  van Neeltje Maria Min: ‘o, noem mij bij mijn diepste naam. Voor wie ik liefheb, wil ik heten.’

Wie iemands naam vergeet, zegt in feite: je bent voor mij niet belangrijk genoeg om te herinneren. Ook bij storytelling zijn namen cruciaal. Dat ondervond ik toen ik met Bibliotheek Midden Brabant hun verhaal schreef en er een heftige discussie ontstond over de naam van de hoofdpersoon in het verhaal, die de bibliotheekmedewerker moest vertegenwoordigen. De ene naam was te ouderwets, de ander te Fries, weer een ander te nietszeggend. Uiteindelijk werd er voor Renée gekozen.

Bij de argumentatie voor deze keus, had ik een hulpmiddel dat er sinds kort niet was: de voornamendatabank van het Meertensinstituut. Daarin kun je opzoeken hoe vaak namen voorkomen en waar en wanneer ze populair zijn. Een aanrader voor elke verhalenverteller of schrijver!

http://www.meertens.knaw.nl/nvb/

http://www.xs4all.nl/~ace/Literaria/Poem-Min.html

Een gedachte over “Anita of Angelique? Het belang van het kiezen van de juiste naam

  1. Dit strekt soms inderdaad ver. Ooit zat ik in de selectiecommissie voor aanname van een nieuwe VO-docent kunstvakken. Door het hoofd van de selectiecommissie waren zo’n 15 sollicitatiebrieven uit de stapel verwijderd. Deze mensen hadden of de naam van de school, de naam van de rector of het adres fout gespeld.
    Mijn keuze was op een van de ‘fout-spellers’ gevallen.
    hij werd het niet…hij had een letter in de naam van de school fout geschreven. Ko Verlare, Onderwijscommunicatie.Nu

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s