Agenten vertelden voor het eerst hun éigen verhaal

In opdracht van de politie Rotterdam-Rijnmond schreef Sigrid van Iersel verhalen op van 18 agenten, die direct betrokken waren bij de strandrellen in Hoek van Holland. Schokkende verhalen, die onlangs gepubliceerd werden in het boek Spoedassistentie Hoek van Holland.  Waarom wilden deze agenten zo graag hun verhaal vertellen, vroeg StoryVentures aan Sigrid van Iersel:

 ‘Een voor de hand liggende vraag, want de agenten hadden al erg vaak gesproken over de gebeurtenissen op 22 augustus 2009. Ze hadden hun ervaringen gedeeld tijdens uitgebreide ‘debriefings’, die de politie na ingrijpende gebeurtenissen houdt. Alle agenten die hun dienstpistool gebruikt hadden, werden daarna urenlang verhoord door de Rijksrecherche. Bij deze verhoren werden de gebeurtenissen van minuut tot minuut doorgenomen, in één geval zelfs elf uur achter elkaar.

De agenten deden ook verslag aan advocaten, onderzoekscommissies en vertegenwoordigers van de vakbond. En dan waren er familieleden en bekenden, die de toedracht van de gebeurtenissen wilden horen. Menige agent kreeg er genoeg van om de gebeurtenissen telkens op te rakelen, want ze wilden ‘verder met hun leven’. ‘Mijn verhaal werd steeds korter’, zei één van de agenten daarover.

Was het na al deze uitgebreide sessies zinvol dat de agenten hun verhaal nogmaals vertelden voor een boek? Ik was verrast over de grote bereidheid van de agenten om mee te doen. Bij de debriefing en de gesprekken met de rijksrecherche en de onderzoekers moesten zij zich minutieus aan de feiten houden. Ze deden verslag in ‘proces-verbaal-taal’: feitelijk en afstandelijk. Het persoonlijke verhaal, met de gevolgen voor hun privéleven en de impact op hun werk, hadden de meesten niet uitgebreid verteld.

 Dus nogmaals de vraag: waarom deden ze mee? Voor enkelen van hen was het belangrijk dat hun kijk op de gebeurtenissen nu voor iedereen te lezen is. Uitvoerende agenten komen zelden direct aan het woord in de media of andere publicaties. ‘Ik wil graag vertellen dat agenten gewone mensen zijn die ook gewoon naar hun gezin willen’, zei één van de agenten. 

 Andere agenten deden vooral mee om het verhaal aan collega’s te kunnen vertellen. Ondanks de debriefings waren agenten onderling vaak niet van elkaars persoonlijke verhaal op de hoogte. ‘Collega’s die mijn verhaal in grote lijnen kenden maar verder niet, reageerden vaak geschokt en leefden nog meer met mij mee’, vertelde één van de agenten na de presentatie van het boek.

 Tot slot was er een agent die het vertellen van zijn persoonlijke verhaal zag als een goede manier om de gebeurtenissen te verwerken. Hij houdt regelmatig presentaties over het politiewerk, waarin hij het verhaal over Hoek van Holland verwerkt. ‘Hoe vaker ik erover vertel, hoe meer ik het kan verdunnen.’ 

Sigrid van Iersel, Spoedassistentie Hoek van Holland. Persoonlijke verhalen van agenten uit het korps Rotterdam-Rijnmond over de strandrellen op 22 augustus 2009, uitgave politie Rotterdam-Rijnmond. (14,95 euro) Het boek is verkrijgbaar via de boekhandels, die aangesloten zijn bij Selexyz of via deze link: http://www.selexyz.nl/product/9789080433090/iersel-s-van/spoedassistentie-hoek-van-holland/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s